Saturday, March 5, 2011

tips dr budak penat... = ='

Assalamualaikum and slm sejahtera semua ^ ^
 bru balik dr pertandingan MTQ...and result ?? ....blom tau lagi,esk bru tau kputusan,so jgn gatal2 nk tanya "dapat nombor brapa" ? = = ' ....anyway,aku target dlm no.5 la kot..haha..teruk performance aq tadi dowh,tersangat la bersemangat..and apabila teks dah nk habis...perasaan EXCITED telah menghancurkan segala2 nya....ergh = =',xpe2...anyway,nie aq nak bagi tips klu korang bersyarah,nie berdasarkan pengalaman aku...

ok first thing first:
1.Dalam syarahan,semua org tahu,confident is first..so,mcm mn nk turunkan confidence opponent ?
DO THIS-tenung mata dea,setajam-tajam yg boleh,and bila dia dah muke resah,congratz..!!! anda telah berjaya menurunkan confidence dea...haha...
DON'T DO THIS-katakan la,opponent anda seorang yg mempunyai confidence yg tinggi,biar korang tenung tajam2 pun,dia masih stay strong...and,dia tenung korang plak time korang perform.."DONT BE AFRAID"...instead,senyum kat dia :)

2.Dalam syarahan,peserta dia kena pilih no kan..a.k.a no giliran la,so..the best way to choose a number is around no. ,2,3,4,....klu korang dpt no yg last sekali...= =',mmg agak paya la...sbb semangat dah turun...
mcm aku tadi....no 8,no yg sgt la "bertuah" = ='

3.Dalam syarahan,korang kena hafal teks kan..so..klu tetibe je hang kat certain part mmg agak paya la,so klu korang hafal teks tu lagi bgs...klu ssh sgt nk ingt..tulis kat tangan,jangan BAWA TEKS atas pentas..nmpk sgt x confident...seriously...HAFAL ! 

4.Tips nk hafal teks ?

  • cari tempat yg sunyi,bilik korang ke,dapur ke ?
  • setkan brape m/s korang perlu hafal dlm masa 1 hari...
  • lepas hafal tu,sentiasa setkan masa,plus dgn gaya penyampain sekali perlu practice slalu...
  • jgn terlalu nervous sgt,sbb x hafal teks..dari pengalaman aku,just relax..sbb aq dah buat eksperimen,hafal 4 m/s teks syarahan dlm 5 jam gitu...seriously..xpi,sebaik2nya JGN ! hahaha ! not recommended utk yg first timer... xD

anyway,aku baru je balik,and aku x tau nape aq post tips syarahan plak...mgkin kepenatan telah membuat aku merepek...ntahla...
and tadi mmg bnyk budak perempuan mcm ustazah dowh+lawa...
fuwh,it's a good thing aq dah jadi anti-couple = =' tahhniah afiq ;p

No comments: