Monday, August 29, 2011

It's sensitive

Assalamualaikum and Hello there human beings on earth !


Saya difahamkan esok adalah tarikh rasmi hari raya ? ceh ! haha

Anyway , hari nie , saya akan buat post psl isu sensitif , nie kira sensitif la kot , especially buat budak lelaki dan JUGA budak perempuan , iaitu mengenai HEIGHT , ya , HEIGHT , i said it:

Height is the measurement of vertical distance, but has two meanings in common use. It can either indicate how "tall" something is, or how "high up" it is 


These days , height or ketinggian seems to be an issue , sama ada dalam bidang pekerjaan or simply in apperance untuk lebih menonjol dlm khalayak ramai ? 


Semua orang nak jadi tinggi right , especially buat boys !!! , why ? simply nak jadi lebih macho !!
dan utk budak pompuan , x jadi masalah kot , but seriously , budak pompuan pun mesti nk tinggi juga an , lbh anggun la konon . . -_-


Still , dalam bidang pekerjaan contohnya , seperti Pramugara/gari , utk lelaki , ketinggian paling minimum utk apply job tersebut is 165cm (boys) or 157cm (girls) . Also , majoriti bintang2 Korean , especially for guys , standard ketinggian diorang is 170cm above , while for girls is 160cm above . . 


Now , kenapa boleh tinggi sangat ? i dont even know !!! apa benda yg diorang makan sampai tinggi gila !!! mungkin juga surgery ? yes , sekarang nie mcm2 ada , kalau nak tambah ketinggian pun boleh , but then again , as a muslim , kita patut bersyukur . Lagipun surgery nak tambah height is PAINFUL dan mengambil masa utk recover !! ( bajet pnah rasa , phuihh ! )


saya tinggi , muahaah , xD
Anyway , the advantage in being tall is (based on my opinion) :
1. Manusia2 x berani buli , sebab takut kena tendang dengan kaki anda yg panjang lagi la power 
2. Bila anda ingin ke swimming pool , orang lain tenggelam dlm air , tapi anda berdiri dgn megahnya ,   sambil ketawa "muahahaha"
3. Shopping . Bila orang lain nak capai benda2 yang tinggi , anda dgn mudahnya grab benda tu mcm amik buah mangga , "muahaha"
4. Macho/Anggun la kot xD
5.Tidur . Masa org len nk panjat katil betingkat , anda dgn mudahnya naik ke atas katil tanpa perlu naik tangga
6. Penyelamat . Now , sebagai penyelamat , sebagai orang tinggi , kita boleh (KITA BOLEH !) selamatkan kucing kat atas pokok , selamatkan belon budak yg tebang tinggi , sambut orang yang jatuh dr pokok (impak dpt dikurangkan)
7. Senang nak tukar bulb lampu
8. Senang nak bersihkan ceiling


 :3
still , ingat orang tinggi ja yg ada bnyk advantage , orang kurang tinggi pun ada la !!! :
1. Senang nak sembunyi bila main " hide & seek "
2. Boleh msk keta dgn mudah (orang tinggi terpaksa tunduk lagi)
3. Impak jatuh lbh kurang
4. Comel mcm Park Min Young xD
5. Majoriti tempat adalah sesuai (orang tinggi selalu terhantuk kepala lg)
6. less chance of being struck by lighting (by Yahoo Answer)
7. Senang nk cari saiz baju
8. Nmpk lbh muda (bergantung kpd penjagaan kulit masing2) xD




Tu je kot , salah silap dlm post nie perlu dimaafkan kerana saya main game DragonNest 3 jam tanpa henti , kurang tidur, saya rindu ms a , risau homework saya & SPM , kena kemas bilik , dan mcm2 lagi .


sekian , TQ , Take Care , Be safe D:

1 comment:

Fred said...

so gross.. ape2 pun.. selamat hari raya arr fiq..maaf zahir dan batin..